Råd och tips

Att var ny student kan vara spännande men också utmanande. Här är några tips som kan hjälpa dig att navigera genom din tid som student!

Illustration: Sofia Magnusson

Tips för dig som studerar eller ska börja studera

Skapa en studieplan

Gör en veckoplanering för dina studier och försök hålla dig till den. Planera även tid för fritid och avkoppling för att undvika stress.

Håll dig organiserad

Använd en kalender eller en planeringsapp för att hålla reda på deadlines, tentor och andra viktiga händelser. Det lärosäte som anordnar din utbildning har olika lärplattformar som du kan följa och planera din studietid med.

Var aktiv

Delta i diskussioner, ställ frågor och var engagerad i dina kurser. Det hjälper inte bara dig att förstå ämnet bättre utan hjälper även dig att skapa viktiga reflektioner tillsammans med andra studenter och lärare.

Bygg nätverk

Skapa relationer med dina klasskamrater och lärare. Nätverkande kan vara ovärderligt både under och efter din högskoleutbildning.

Balansera studier och fritid

Det är viktigt att ha en balans mellan studier och fritid för att undvika höga stressnivåer. Se till att du får tillräckligt med sömn och avsätt tid för avkoppling och hobbyer.

Använd våra resurser

Många högskolor erbjuder olika resurser som karriärrådgivning och stöd som exempelvis mattehjälp eller skrivstöd. Campus Dalsland har olika sorters studiemiljöer för att du ska kunna hitta en bra plats för dina studier.

Var öppen för nya erfarenheter

Vi är inte bara en plats för akademiskt lärande utan också för personlig och professionell utveckling. Var öppen för nya idéer och erfarenheter.

Fokusera på självvård

Att vara student kan vara krävande, så se till att ta hand om din fysiska och mentala hälsa. Träna regelbundet, ät hälsosamt och sök stöd om du behöver det. Alla lärosäten har en studenthälsa som du kan vända dig till om du behöver någon att prata med.

Bli bekant med studiemetoder

Lär dig olika studietekniker och hitta vilken som fungerar bäst för dig. Det kan inkludera att ta anteckningar, skapa sammanfattningar eller att arbeta i grupp.

Hantera din tid klokt

Prioritera dina uppgifter och undvik att skjuta upp saker till sista minuten. Att ha en effektiv tidsplanering hjälper dig att undvika stress.

 

Hör av dig

Har du fler frågor eller tankar om att vara student? Prata gärna med oss anställda på Campus Dalsland, så hjälper vi dig att skapa goda förutsättningar för dina studier!

Studietiden är otroligt rolig och väldigt mycket mer än bara studier! Välkommen att bli en del av Campus Dalsland!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 juni 2024
Sidan publicerad av:
Sofia Magnusson